Friday, September 8, 2017

Tuan Homestay

Kalender, Cuti Umum dan Cuti Negeri di Malaysia 2018


Banyak timbul persoalan bila nak ambil cuti lama kepada orang yang suka travel. Cukup ke cuti aku? Aku nak kumpul cuti ni, hujung tahun adik nak kawin….. dan banyak lagi persoalan timbul bila kita teringin ambik cuti panjang.

Di sini saya ingin kongsi sikit bagaimana caranya nak cuti panjang tapi tak payah ambil cuti banyak untuk tahun 2018 ni. Nak plan ambik cuti kena plan awal-awal. Kalua last minit boss tak luluskan haruuu jadinya

Ni dia tips nak apply cuti panjang untuk tahun 2018!

1.    Cek kalendar cuti umum tahunan 2018
2.    Ambil cuti pada tahap yang optimum iaitu mohon cuti sikit tapi dapat cuti panjang.
3.    Gabungkan cuti hujung minggu dan cuti umum sebelum memohon sebarang cuti untuk mendapatkan cuti yang panjang
4.    Utamakan keluarga untuk cuti-cuti perayaan seperti Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji


Tarikh Hari Cuti Negeri Terlibat
1 Jan Isnin Tahun Baru Masehi Semua Negeri Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
14 Jan Ahad Hari Keputeraan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan Negeri Sembilan
21 Jan Ahad Hari Keputeraan Sultan Kedah Kedah
31Jan Rabu Thaipusam Johor, Kuala Lumpur, N. Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Putrajaya dan Selangor
1 Feb Khamis Hari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya
16 Feb Jumaat Tahn Baru Cina Semua Negeri
17 Feb Sabtu Tahun baru Cina Semua Negeri
18 Feb Ahad Cuti Tahun Baru Cina Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu
4 Mac Ahad Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu Terengganu
23 Mac Jumaat Hari Keputeraan Sultan Johor Johor
30 Mac Jumaat Good Friday Sabah dan Serawak
14 Apr Sabtu Israk dan Mikraj Kedah, Negeri Sembilan dan Perlis
15 Apr Ahad Hari Perisytiharan Melaka Bandaraya Bersejarah Melaka
26 Apr Khamis Hari Keputeraan Sultan Terengganu Terengganu
1 Mei Selasa Hari Pekerja Semua Negeri
7 Mei Isnin Hari Hol Pahang Pahang
17 Mei Khamis Hari Keputeraan Raja Perlis Perlis
17 Mei Khamis Awal Ramadhan Johor, Kedah dan Melaka
29 Mei Selasa Hari Wesak Semua Negeri
30 Mei Rabu Pesta Keamatan Labuan dan Sabah
31 Mei Khamis Pesta Keamatan Hari Kedua Labuan dan Sabah
1 Jun Jumaat Hari Gawai Sarawak
2 Jun Sabtu Hari Gawai Hari Kedua Sarawak
2 Jun Sabtu Nuzul Quraan Semua Negeri Kecuali Johor, Kedah, Melaka, N. Sembilan, Sabah dan Sarawak
15 Jun Jumaat Hari Raya Aidil Fitri Semua Negeri
16 Jun Sabtu Hari Raya Aidil Fitri Semua Negeri
17 Jun Ahad Hari Raya Aidil Fitri Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu
7 Julai Sabtu Hari bandar Warisan Dunia Georgetown Pulau Pinang
14 Julai Sabtu Harijadi TYT YdPN Pulau Pinang Pulau Pinang
22 Julai Ahad Hari Sarawak Sarawak
22 Ogos Rabu Hari Raya Haji Semua Negeri
23 Ogos Khamis Hari Kedua Hari Raya haji Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
31 Ogos Jumaat Hari Kebangsaan Semua Negeri
9 Sept Ahad Harijadi TYT YdPN Sarawak Sarawak
9 Sept Ahad Hari Keputeraan YDP Agong Semua Negeri
11 Sept Selasa Awal Muharram Semua Negeri
16 Sept Ahad Hari Malaysia Semua Negeri
17 Sept Isnin Ganti Cuti Hari Malaysia Semua Negeri Kecuali Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu
6 Okt Sabtu Harijadi TYT YdPN Sabah Sabah
12 Okt Jumaat Harijadi TYT YdPN Melaka Melaka
15 Okt Isnin Hari Hol Johor
24 Okt Rabu Hari Keputeraan Sultan Pahang Pahang
2 Nov Jumaat Hari Keputeraan Sultan Perak Perak
6 Nov Selasa Deepavali Semua Negeri Kecuali Sarawak
11 Nov Ahad Hari Keputeraan Sultan Kelantan Kelantan
12 Nov Isnin Hari Kedua Hari Keputeraan Sultan Kelantan Kelantan
20 Nov Selasa Maulidur Rasul Semua Negeri
11 Dis Selasa Hari Keputeraan Sultan Selangor Selangor
25 Dis Selasa Krismas Semua Negeri

Berdasarkan kalendar cuti umum untuk tahun 2018, terdapat beberapa cuti-cuti umum yang boleh digabungkan dengan cuti hujung minggu. Anda boleh rujuk kalendar di atas berserta maklumat tarikh cuti. Antara cuti-cuti yang boleh digabungkan untuk mendapat cuti yang lebih panjang adalah seperti di bawah. Rancang percutian anda sebaik-baiknya!


Cuti Tahun Baru Cina (16-18 Februari 2018)
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu
(Terengganu sahaja)
Ahad 4 Mac 2018
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Keputeraan Sultan Johor
(Johor Sahaja)
Jumaat 23 Mac 2018
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Good Friday
(Sabah dan Sarawak Sahaja)
Jumaat 30 Mac 2018
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Perisytiharan Melaka Bandaraya Bersejarah
(Melaka Sahaja)
Ahad 15 April 2018
Cuti Sabtu, Ahad dan Isnin
Cuti (3 hari)

Hari Keputeraan Sultan Terengganu
(Terengganu sahaja)
Khamis 26 April 2018
Cuti Khamis, Jumaat, Sabtu
Cuti (3 hari)

Hari Hol Sultan Pahang
(Pahang sahaja)
Isnin 7 Mei 2018
Cuti Sabtu, Ahad dan Isnin
Cuti (3 hari)

Awal Ramadhan
(Johor dan Kedah sahaja)
Khamis 17 Mei 2018
Cuti Khamis, Jumaat, Sabtu
Cuti (3 hari)

Hari Gawai
(Sarawak sahaja)
Jumaat dan Sabtu 1 – 2 Jun 2018
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Raya Aidil Fitri
(Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Jumaat dan Sabtu 15-16 Jun 2018
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad
(Selain Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Sarawak
(Sarawak sahaja)
Ahad 22 Julai 2018
Cuti Sabtu, Ahad, Isnin
Cuti (3 hari)

Hari Raya Aidil Adha
(Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Rabu dan Khamis 22-23 Ogos 2018
Cuti Rabu, Khamis Jumaat dan Sabtu
Cuti (4 hari)

Hari Kebangsaan
(Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Ahad 31 Ogos 2018
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad
(Selain Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Cuti Sabtu, Ahad, Isnin
Cuti (3 hari)

Hari Keputeraan YDP Agong dan Awal Muharram
(Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Ahad 9 sept 2018 dan Selasa 11 Sept 2018
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad dan Selasa
Cuti 3+1+1 (ambil cuti 1 hari dapat 5 hari cuti
(Selain Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu)
Cuti Sabtu, Ahad, Isnin dan Selasa
Cuti (4 hari)

Harijadi TYT YdPN Melaka
(Melaka Sahaja)
Jumaat 12 Okt 2018
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Keputeraan Sultan Perak
(Perak Sahaja)
Jumaat 2 Nov 2018
Cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad
Cuti (3 hari)

Hari Keputeraan Sultan Kelantan
(Kelantan Sahaja)
Ahad dan Isnin 11 dan 12 Nov 2018
Cuti Jumaat, Sabtu, Ahad dan Isnin
Cuti (4 hari)

Apa tunggu lagi? Cepat-cepat tanda dalam kalendar masing-masing. Kalau cuti tahunan tak banyak ikut je jadual ni. Tak payah ambil cuti tahunan. Ada juga cuti yang jatuh pada hari selasa, yang ni kena ambil cuti tahunan 1 hari dan boleh dapat 4 hari cuti. Boleh kumpul cuti tahunan untuk simpan kalua anda ingin pergi Umrah ke, atau nak ambil cuti kawin ke pas tu nak gi honey moon atau nak simpan utk GCR dan boleh carry fwd kalau anda kakitangan kerajaan.

Apapun, semoga perkongsian kali ini dapat membantu anda sedikit-sebanyak dalam merancang percutian. Set date awal-awal, book tiket dan homestay cepat-cepat, jom melancong. Nak homestay selesa, murah dekat dengan bandar hubungi tempahlah homestay kesidang atau dPuncak.


Tuan Homestay

About Tuan Homestay -

Homestay Kesidang Lia dan Kesidang Moon menawarkan penginapan yang selesa, murah dan dekat dengan bandar. Homestay dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaam tetamu. Hubungi saya whatsapp/tel 017-9527363 untuk maklumat lanjut

Subscribe to this Blog via Email :

Rakan pengunjung yang baik hati. Komen anda amat dihargai.