Breaking

Post Top Ad

Tuesday, May 15, 2012

Muzium Setem, Melaka

Setem merupakan aset yang sangat berharga dari segi kesenian, kewangan dan sejarah kepada yang menghargainya. Penggemarnya akan membelanjakan banyak wang, tenaga dan masa bagi memastikan setem-setem yang jarang ditemui, kerana telah lama tidak diterbitkan, berada dalam simpanan mereka. 

Homestay Kesidang Lia Bandar Melaka
Muzium Setem Melaka

Setem adalah satu wadah yang terbaik dan agak murah bagi merakam peristiwa, alam semulajadi dan tokoh penting dalam sejarah dalam sesebuah negara. Selain itu ia dapat memberi kesedaran kepada orang ramai terutama sekali kanak-kanak, mengenai sejarah perkembangan setem di Malaysia dan seluruh dunia serta menggalak dan mengembangkan kegemaran mengumpul setem di kalangan rakyat Malaysia. Setem juga secara tidak langsung setem juga dapat menyebarkan maklumat kepada orang ramai mengenai pelbagai peristiwa bersejarah serta orang-orang yang menempanya sama ada di Malaysia atau di tempat-tempat lain di dunia. Tidak hairanlah, semakin tua usia sekeping setem, nilainya juga bertambah tinggi.
 
Homestay Kesidang Bandar Melaka
Contoh setem di Muzium Setem Melaka
Muzium Setem Melaka ini secara tidak langsung dapat mendedahkan dan menyebarkan pengetahuan mengenai pembangunan, kebudayaan, pelajaran, sukan, flora dan fauna serta pencapaian negara dalam segal bidang kepada orang ramai melalui setem. Selain daripada itu, pengisian yang terdapat di muzium ini diharap dapat menjadi pendorong kepada rakyat di segenap lapisan untuk menghayati dan menghargai warisan sejarah melalui bacaan dan pemahaman terhadap bahan-bahan yang dipamerkan.

1 comment:

Rakan pengunjung yang baik hati. Komen anda amat dihargai.

Post Top Ad

Pages