Friday, May 30, 2014

Homestay Keretasewa

Tempat Menarik Untuk Di Lawati di Melaka - Muzium dan GalleryMuzium Mainan

Homestay di bandar Melaka
Masa operasi: Selasa – Sabtu 11:00 – 19:00; Ahad 13:00 – 19:00
Alamat: 5044, Jalan Penghulu Abbas, Bukit Baru, Malacca
Tel: +6012 362 7066
Ttiket: Dewasa RM6; Kanak-kanak bawah 12 tahun RM4Mainan bukan sahaja untuk kanak-kanak, begitulah anggapan George Ang, pemilik Muzium Toy Melaka. Bagi beliau mainan adalah sesuatu yang boleh dihargai oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira umur dan / atau jantina. Seorang peminat mainan bertauliah, Ang mula mengumpul mainan dalam tempoh 20 tahun beliau bekerja di sebuah agensi pengiklanan, dan apabila koleksi berkembang, beliau mula kehabisan ruang di rumah untuk menyimpan semua mainan tersebut. Dengan galakan daripada ahli keluarga, beliau mula membina muzium untuk berkongsi cintanya terhadap mainan dan patung dengan orang lain.


Hari ini beliau telah mengumpulkan lebih 10,000 patung dan permainan kanak-kanak di muzium ini, Kebanyakannya adalah kepunyaan beliau sendiri dan ada juga yang disumbangkan oleh pelawat dan rakan-rakan. Antara pameran yang paling ketara di Muzium ini adalah Catwoman bersaiz sebenar dan Jar Jar Binks saiz penuh berdiri tinggi di tengah-tengah ruang pameran. Beberapa mainan adalah merupakan edisi terhad manakala sebahagian besarnya merupakan kartun ikonik dan watak-watak komik seperti Superman dan Batman, muzium ini juga mempunyai filem klasik kultus, seperti The Mask dan Chucky dengan memaparkan patung yang jarang berlaku dari kedua-dua filem.

Homestay Keretasewa

About Homestay Keretasewa -

Homestay Kesidang Lia dan Kesidang Moon menawarkan penginapan yang selesa, murah dan dekat dengan bandar. Homestay dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaam tetamu. Hubungi saya whatsapp/tel 017-9527363 untuk maklumat lanjut

Subscribe to this Blog via Email :

Rakan pengunjung yang baik hati. Komen anda amat dihargai.