Wednesday, December 21, 2011

Homestay Keretasewa

Bukit Senjuang (St. John Hill)

Bukit Senjuang yang terletak 3 km daripada pusat bandaraya Melaka ini menempatkan Kota Belanda.  Asalnya, ia merupakan gereja Portugis.  Kubu ini yang terletak di atas Bukit Senjuang merupakan tapak gereja kecil yang ditujukan kepada John the Baptist. Pada masa ini, perayaan St. John the Baptist masih diraikan oleh orang Katolik pada 23 Jun dengan penyalaan ribuan lilin di rumah-rumah di bandar ini.

Kubu St. John telah dibina oleh orang Belanda pada 1760 untuk melindungi daripada serangan daripada arah darat.

homestay bandar melakahomestay bandar melaka


kesidang bandar melaka

 Homestay bandar Melaka

Pada masa itu, orang Melayu yang gelisah sudah mengatur langkah untuk cuba menyerang Melaka. Inilah sebabnya Kubu St. John mempunyai satu ciri yang tersendiri iaitu meriam yang menghadap ke pedalaman. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa meriam yang menghadap ke laut. Kini, Bukit Senjuang dipelihara sebagai kawasan bersejarah dan menjadi tarikan pelancong.


Homestay Keretasewa

About Homestay Keretasewa -

Homestay Kesidang Lia dan Kesidang Moon menawarkan penginapan yang selesa, murah dan dekat dengan bandar. Homestay dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaam tetamu. Hubungi saya whatsapp/tel 017-9527363 untuk maklumat lanjut

Subscribe to this Blog via Email :

Rakan pengunjung yang baik hati. Komen anda amat dihargai.